Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Alkoholizmas: rizikos veiksniai!

Dauguma vaikų nuo mažens pradeda svajoti, kuo jie nori tapti ateityje, tos svajonės būna didelės ir ambicingos, kartais nerealios, bet, dažniausiai, šviesios ir pozityvios. Turbūt nerasim nei vieno vaiko, kuris svajotų tapti priklausomu nuo alkoholinių gėrimų, vienišu ligotu žmogumi su finansinėmis bei psichologinėmis problemomis, kilusiomis dėl besaikio alkoholio vartojimo. Kodėl gi suaugusių žmonių pasaulis yra pilnas su priklausomybėmis kovojančių žmonių? Kada ir kaip spėja pasikeisti svajonės ir prioritetai?

 

Visos priklausomybės, tuo tarpu ir priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų vystosi palaipsniui, iš lėto atimdama vis daugiau laiko, jėgų, sveikatos, draugų ir artimųjų iš geriančio žmogaus. Pradžioje pomėgis išgerti alaus penktadienio vakarą su draugais ar barų ir kavinių dažnas lankymas gali atrodyti nekaltai, kas gi iš mūsų nenori atsipalaiduoti? Deja, kai kurie žmonės turi didesnę riziką tapti priklausomais nuo alkoholinių gėrimų. Panagrinėkime, kokie gi tie rizikos veiksniai.

 

  1. Šeimos tradicijos ir vertybės. Deja, pasitaiko nemažai atvejų, kai vaikas nuo mažens mato alkoholinių gėrimų vartojimą artimųjų tarpe. Kartais vaikus planuojančios poros, besilaukiančios ir maitinančios motinos taip pat nesustabdo etanolio vartojimo, ko pasekoje gimsta visą somatinių ir psichologinių ligų puokštę turintys vaikai. Tokia liūdna vaikystė neretai formuoja iškreipta supratimą apie alkoholio žalą ir pasekmes, vaikai lengviau ir paprasčiau įklimpsta į alkoholizmą.

  2. Problemos darbe. Šiuolaikiniame pasaulyje tikrai vyrauja įtemptas darbo tempas, dideli darbdavių lūkesčiai ir nemaža konkurencija. Tikrai visi savo aplinkoje žinome žmones kurie po darbo grįžta be jėgų, nuotaikos ir noro bendrauti. Gerai, jeigu žmogui padeda ilgesnis miegas, kokybiškas poilsis ir laikas su artimaisiais. Bet dalis žmonių negali atsipalaiduoti ir griebiasi, kaip jiems gali atrodyti, seno patikimo atsipalaidavimo būdo – taurės. Pradžioje alkoholinė euforija tikrai gali pasirodyti puikiu išsigelbėjimu nuo visų problemų, bet ilgainiui prie visos sunkios buities prisideda ir priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų.

  3. Socialinės problemos. Kartais žmonės nesijaučia užtikrintai tarp kitų žmonių, jiems sunku socializuotis, kalbėti, užmegzti naujus ryšius. Jie gali jaustis vieniši, nesuprasti, neįvertinti. Alkoholiniai gėrimai atrodo gali padėti pramušti šią sieną, suteikti charizmos, lyderystės, lengvo bendravimo. Dėja, taip gali atrodyti tik pačiam žmogui, iš šalies nerišlūs žodžiai, neadekvatus ir neprognozuojamas elgesys, problemų prisišaukimas vargu ar kada gali sužavėti ir pritraukti kitus žmones.

  4. Kitų žmonių įtaka. Dauguma žmonių tikrai nori būti mylimi ir matomi savo draugų ir artimųjų. Jie stengiasi leisti laiką kartu, dalintis pomėgiais ir bendrais užsiėmimais. Kartais tuo bendru pomėgiu gali tapti akoholinių gėrimų vartojimas. Nekaltai prasidėję kassavaitiniai pasisedėjimai gali peraugti į priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų. Reikia prisiminti, kad artimi žmonės rūpinasi vieni kitais, o ne stumia į alkoholizmo liūną.

  5. Psichologinės problemos. Kartias žmogus alkoholio vartojimą mato kaip būda pabėgti nuo realybės. Nemiga, nerimas, depresija, lėtinų ligų skausmai – alkoholis atbukina visus pojučius ir nemalonius išgyvenimus, nereikia kreiptis pagalbos į medicinos atstovus. Deja, plona riba labai greitai būna peržengta ir žmogus kartu su visomis neišspręstomis sveikatos ir psichologinėmis problemomis gauna naują: priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų.

 

Alkoholizmas yra pakankamai lengvai į gyvenimą ateinanti problema, kuri labai sunkiai pasiduoda gydymui. Svarbu laiku pastebėti nerimą keliančius ženklus, save arba savo artimąjį apriboti nuo rizikos veiksnių ir kuo anksčiau pradėti kovą su šia priklausomybe. Tik kompleksinis pačio žmogaus, jo artimųjų ir specialistų darbas gali atnešti naudą ir grąžinti žmogų į blaivų gyvenimą.