Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Ruduo ir alkoholizmas

Rudeniniai orai po truputį pradeda išstumti vasarišką šilumą, saulė vis dažniau slepiasi už pilkų debesų, lietus ir vėjas atneša ne tik gaivą bet rudeniškas nuotaikas. Ruduo yra tas metų laikas, kai žmonės ryškiai pajaučia saulės, šilumos ir geros nuotaikos stygių, dažniau apima niūrios mintys, truksta jėgų ir noro kažką veikti, sutrinka miegas ir bendrai darbo – poilsio režimas.

 

Medikai vieningai pataria daugiau laiko skirti rūpinimuisi savimi: vartoti vitaminą D, žuvies taukus, nepamiršti gryno oro ir kokybiško maisto. Psichologai rekomenduoja daugiau bendrauti su savo artimaisiais ir draugais, palaikyti vieni kitus, ieškoti pozityvių emocijų kasdieniuose darbuose ir įvykiuose. Vis tik neretai nepaisant visų patarimų žmonėms yra sunku išgyventi tamsų ir šaltą rudens – žiemos periodą ir jie bando padėti sau įvairiais būdais: vieni išvažiuoja žiemoti į šiltus kraštus, kiti susiranda naują hobį, treti ieško bendravimo ir naujų pažinčių, deja, bet dalis žmonių griebiasi alkoholio, kaip būdo atsipalaiduoti ir palengvinti sunkias dienas. Kokie žmonės turi padidintą riziką susidurti rudenį su priklausomybe nuo alkoholinių gėrimų?

1. Žmonės, sergantys depresija ar turintys polinkį. Rudenį depresiniai sutrikimai linkę paūmėti, tai atsitinka dėl saulės, šviesos, energijos trūkumo. Būna, kad žmogus negali ar nenori kreiptis kvalifikuotos pagalbos, o pradeda vartoti alkoholinius gėrimus, taip bandydamas dirbtinai pakelti sau nuotaiką, pabėgti nuo realybės.

 

Deja, alkoholis tikrai nėra tinkamas vaistas depresijai gydyti ir ilgainiui žmogus jau turi ne vieną o dvi ligas, kurios reikalauja
intensyvaus ir ilgalaikio gydymo.

2. Nerimo sutrikimas ir nemiga. Nerimastingi žmonės rudenį neretai jaučia savo būsenos paūmėjimą, naktį jiems į galva lenda įkyrios mintys apie ateitį, dieną sunku susikaupti ir būti čia ir dabar. Alkoholinio gėrimo taurė gali atrodyti kaip puiki atsipalaidavimo priemonė, miego pagalbininkė, bet alkoholis suteikia tik laikiną alkoholinę euforiją, kuri nepadeda nei atsipalaiduoti nei spręsti problemų.

3. Nepasitikintys savimi, uždaro tipo žmonės. Rudenį ir žiemą žmonės natūraliai praleidžia daugiau laiko uždarose patalpose, tarp žmonių, gyvenimo tempas suletėja. Kol vieni žmonės išnaudoja proga ir semiasi jėgų iš bendravimo, kitiems gali būti sunku pastoviai būti ne vieniems, palaikyti pokalbį, jaustis stebimiems.

 

Alkoholiniai gerimai gali atrodyti kaip patikimas būdas atsipalaiduoti, lengviau įsitraukti į pokalbį ir bendravimą, juokauti ir jaustis lengvai. Dažniausiai tai skamba gerai tik teorijoje, praktikoje vargu ar daugelis nori glaudžiai bendrauti su apgirtusiu žmogumi, kuris gali nevaldyti savo liežuvio ir elgesio. Žmogus, pradedantis vartoti alkoholinius gėrimus, dažniausiai, naiviai ir nuoširdžiai mano, kad valdo situaciją ir alkoholį vartoja tik išskirtinėmis progomis, nedideliais kiekiais, tik tada, kai tikrai to reikia. Gyvenimas rodo, kad priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų vystosi labai tyliai ir nepastebimai, bet geriantis žmogus greitai netenka savo gyvenimo kontrolės ir aiškaus vaizdo,kaip jis atrodo, kaip elgiasi ir kaip vis giliai klimpsta į alkoholizmo liūną. Ruduo už lango gali būti tamsus ir lietingas, bet gali būti ir puiki proga įsiklausyti į savo kūno ir minčių poreikius ir pabandyti juos atliepti: pabandykime pastebėti savo ir savo artimųjų nuotaikų svyravimus, suprastėjusią psichinę būseną ir laiku ištieskime pagalbos ranką.

 

Saugokime save ir aplinkinius ir pastebėjus ženklus, kad artimasis tampa priklausomas nuo alkoholinių gėrimų, greičiau kreipkitės pagalbos, kad sekančią vasarą būtumėm sveiki, laimingi ir blavi.