Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Alkoholizmo prevencija

Lietuvos Alkoholio departamentas 2021 metais atliko tyrimą, kurio metu aiškinosi, kaip dažnai žmonės vartoja alkoholį. Rezultatai buvo stulbinantys: 84,4 proc. 15–64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų per paskutinius 12 mėnesių buvo vartoję kokius nors alkoholinius gėrimus, o 62,8 proc. alkoholį vartojo per paskutines 30 dienų.

 

Alkoholis yra ne tik švenčių, vakarėlių ir pasisedėjimų su draugais beveik privalomas atributas, bet neretai ir eilinio penktadienio, sunkaus vakaro po darbo ar tiesiog vienišos dienos dalyvis. Deja, bet noras atsipalaiduoti ir pailsėti baigiasi vis dažnėjančiu noru išgerti, augančiais išgerto alkoholio kiekiais, sunkia priklausomybe ir puokšte psichinių ir somatinių ligų. Nors visi mes nuo vaikystės žinome, kad alkoholis nėra mūsų draugas, geriau jo vengti, bet alkoholizmo problema išlieka labai opi, priklausomų žmonių tik daugėja.

 

Šiandien norime jums priminti apie kelis profilaktikos lygius, kurie gali padėti apsaugoti save ir savo artimuosius nuo alkoholizmo bėdos.

 

1. Pirminė profilaktika.


Mokyti vaikus apie alkoholio sukeliamą žalą reikia jau nuo mažens. Geriančių tėvų vaikai turi genetinį polinkį alkoholiui, nesaugumo jausmą, socialinių įgūdžių stoką, psichologinių problemų bagažą- visos šios problemos neretai veda į prikalusomybę, taip pratesiant šeimos nesėkmingą kovą su alkoholizmu. Vaiko patirtis gali būti ir visai kitokia: jis gali matyti sveikus savo tėvus, blaivias šventes, mokėti atsispirti pagundai išgerti su draugais. Būtent toks švietimas ir edukavimas stiprina pasitikėjimą savimi ir savo blaivaus gyvenimo pasirinkimą.

 

2. Antrinė profilaktika


Antrinė profilaktika yra pagalba jau turintiems priklausomybę nuo alkoholio. Neretai priklausomas nuo alkoholio žmogus turi iškreiptą savęs ir savo gyvenimo suvokimą: jis mano, kad valdo situaciją, gali mesti gerti kada panorėjęs. Pasikeitusi išvaizda, nemalonus kvapas, drebančios rankos žmogui gali atrodyti smulkmena, kurios niekas nepastebi, o problemos šeimoje ir darbe gali atrodyti laikinos ir lengvai suvaldomos. Dažniausiai, deja, visa situacija jau seniai yra nebevaldoma ir žmogui reikalinga pagalba, nes vienas jis nesusitvarko. Pagrindinis aspektas – žmogus turi norėti mesti gerti ir išlipti iš šios duobės. Svarbu pradėti veikti iki tol, kol bus nepataisomai pažeistas kūnas ir protas, o artimieji dar turės noro ir resursų būti šalia ir padėti šitame nelengvame kelyje.

 

3. Tretinė profilaktika

 

Tretinė profilaktika apima pagalbos priemones, nukreiptas į tolimesnį žmogaus gyvenimą po išsivadavimo nuo priklausomybės nuo alkoholio. Alkoholizmas yra liga, paliekanti gilų pėdsaką žmogaus gyvenime, visam laikui lieka rizika paslysti ir vėl pradėti vartoti svaigiuosius gėrimus, todėl yra nepaprastai svarbu ir sudėtinga išlaikyti žmogų toliau nuo svaiginančios taurės. Šitoje vietoje neįkainojamą pagalbą gali suteikti artimieji, draugai ir kolegos, padedant organizuoti žmogaus buitį ir šventes toliau nuo alkoholinių gėrimų. Nėra gėdinga pripažinti turint priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų ir prašyti pagalbos dėliojant blaivius žingsnius.

 

Alkoholis kiekvieną dieną atima iš žmonių daug sveikatos, laimės ir net gyvybių. Tik švietimo, profilaktinių priemonių, pagalbos savo artimiesiems dėka galima sumažinti riziką susirgti šia baisia liga, bet jeigu vistik žmogus tampa priklausomu nuo alkoholinių gėrimų reikia kuo skubiau kreiptis pagalbos ir kuo greičiau bandyti ištrūkti iš alkoholizmo duobės.